Osteopati - Kiropraktik - Akupunktur - Kranio Sakral Terapi på heste og hunde Dyrlæge Tove Due

Behandling af heste

KlinikkenSom heste ejer, er du sikker ofte kommet ud for at din hest ikke fungerer, som den skal. Gennem mit arbejde, er der flere problemstillinger, som jeg gentagende gange bliver præsenteret for. Akupunktur, Osteopati / kiropraktik og kraniosacral terapi er de behandlings former, som jeg anvender og hvis lidelsen ikke kan behandles på omtalte måde henvises til relevante kollegaer.

 

Adfærdsforstyrrelser

Heste præsenteres ofte med forskellige mindre pæne prædikater. ” Hesten er uridelig og dum”, ” min hest gider ikke gå frem” og mange andre fraser.

Det findes ingen dumme heste: I de fleste til fælde har hesten ondt et eller andet sted i kroppen, og en afværge reaktioner er et udtryk for den frustration, som opstår når ejeren ikke forstår at der er noget galt. Hesten kan jo ikke tale og har ikke andre muligheder end at bruge sit kropssprog til at udtrykke sig med.

 

Hovedrysten/headshaking

Hovedrysten er et meget stort problem for både hest og rytter og kan umuliggøre ridning at hesten.

Når en hest præsenteres med hovedrysten kan der være flere muligheder: Tænderne skal selvfølgelig undersøges, da tandproblemer kan være den direkte årsag til at hesten ryster på hovedet og også forårsage skævheder i resten af kroppen.

Hestens kranieHestens kranie består af mange enkelte knogle plader, som skal kunne bevæge sig en lille smule i forhold til hinanden men ind i mellem opstår der låsninger mellem disse knogleplader og hovedrysten kan opstå som følge af det. Kæbeleds låsninger kan også være årsagen. Problemet kan løses med Kraniosacral terapi.

 

Allergi eller en lysfølsomhed og nerve problemer er også en mulighed og disse årsager er ikke helt så lette at behandle, men akupunktur kan i nogle tilfælde bruges.

Låsning i de øverste nakke hvirvler, får altid konsekvenser for hestens hoved holdning og i nogle tilfælde i form af hovedrysten. Her har rytteren også problemer med at stille hestens hoved rigtigt.

Smerter i ryggen kan udløse hovedrysten, men det er som regel kun med rytter. De låsninger i ryggen, som giver hovedrysten sidder nemlig som oftest i saddel lejet.

 

Hest i behandling

Nakkelidelser / hold i nakken / skæv hovedholdning

Hesten har 7 halshvirvler, som alle kan give problemer i forbindelse med låsninger. Mange beskriver, at hesten har skæv hovedholdning og stiller sig forskelligt til siderne. Låsning af 3. og 4. Halshvirvel kan også give symptomer på slingerhed eller wobler.

 

Rygsmerter

Smerter i ryggen kan være udløst at låsninger i nakke, bryst og lændehvirvler samt kors- og hofteled. Smerten er ofte forskudt. Det vil sige at problemet ikke altid er der, hvor smerten er, og det er derfor vigtigt at undersøge hele hesten for at løse de komplicerede sammenhænge. Akupunktur i kombination med osteopati / kiropraktik er gode behandlings forslag til heste med rygsmerter.

 

Forbens haltheder

Haltheder i forbenene kan selvfølgelig stamme fra låsninger i forbenenes led, men hvad mange ikke lige tænker på, er at låsninger i halshvirvler kan give anledning til funktions forstyrrelser af forbenene. Ligeledes vil låsninger i de forreste brysthvirvler give haltheder i forbenene specielt på volter og med rytter.

 

Hest i behandling

Bagbens haltheder

Disse haltheder kan stamme fra de bagerste lændehvirvler, da nerve rødder til bagbenene udspringer her. Korsbens drejning, korsleds låsning og hofteleds problemer er hyppige årsager, men også alle ledene i bagbenet kan låse og give haltheder. F.eks. kan hovledet låse, hvis hoven ikke er korrekt beskåret.

 

Reproduktions problemer

Manglende brunst, mangelfuld ægløsning, uren livmoder kan ofte behandles med akupunktur.

Dette er kun eksempler på de muligheder som disse behandlings former giver os.